Przepis na ciasto bananowe z dojrzałych bananów
Co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami?
Niestety często jest tak, że banany bardzo szybko dojrzewają i potem nie ma ich już kto zjeść. Moim sposobem na ich wykorzystanie jest szybkie ciasto bananowe, które gości u nas w domu bardzo często w weekendy
CIASTO BANANOWE
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany
- 0,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka)
- cukier waniliowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g miękkiego masła
- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni
2. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą
3. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
4. Mieszamy i dodajemy po kolei jajko, banany, proszek do pieczenia i mąkę
5. Czas pieczenia 1 godzina w temp. 180 stopni.
TIPY
*Ja całość polewam polewą czekoladową ;)
*Najlepiej smakuje na ciepło
*Resztki bardzo dojrzałych bananów mrożę - wtedy nic się nie marnuje, a ja zawsze mam składniki na ciasto bananowe.
Często takie robię :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto bez mąki :) Może wypróbuję jakoś na dniach :)
OdpowiedzUsuńjest mąka :)
UsuńCiekawy przepis. Wysłałem link dla mamy.
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam i mi nie wyszło, muszę spróbować z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio ciasto bananowe, pyszne!! :)
OdpowiedzUsuńI ta czekolada na wierzchu.... mniaaaaam <3
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, muszę kiedyś spróbować ;)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń