Zbliża się sezon na grillowanie i relaks w ogrodzie - czas na wiosenne przygotowania

Choć mamy dopiero początek kwietnia, to muszę się Wam przyznać, że myślami jestem już daleko do przodu - marzy mi się jakiś odpoczynek na świeżym powietrzu. Może jakieś spotkanie z najbliższymi przy grillu. Kwiecień to miesiąc wielkich porządków na balkonach i w ogrodzie - sadzenie kwiatów, rozglądanie się za meblami ogrodowymi i doniczkami, a także czas żeby rozejrzeć się za porządnym grillem. 

Pewnie większość z nas tak robi, że co roku kupuje byle jakiego grilla, którego ma dosyć już przy pierwszym użyciu, a po lecie trafia na śmieci, a kolejnego roku kupujemy taki sam... Może pora to zmienić i rozejrzeć się za jakimś porządnym grillem ogrodowym, który posłuży nam kilka lat.
Właśnie takie porządne sprzęty, jak na zdjęciu powyżej można znaleźć na stronie http://erabox.pl/, najbardziej podoba mi się ten drugi grill - duży, z podwójnym rusztem, który nada się na duże rodzinne imprezy. Do użytku bardziej okazyjnego z pewnością bardziej nada się ten pierwszy - mniejszy, bardziej poręczny, łatwiej go przechowywać, nawet  jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca, to gdzieś go schowamy. Sama mam balkon w mieszkaniu w  bloku, ale z przyjemności grillowania korzystam u mamy, więc z pewnością znalazłoby się tam miejsce na przechowywanie takiego grilla, podoba mi się to, że mają one kółka, dzięki czemu bez problemu wjedziemy z nim do garażu :)


 Kilka ciekawostek o grillowaniu
(na podstawie informacji z wikipedia.org/wiki/Grill )
  • Grillowanie, czyli smażenie żywności na ruszcie znane było od czasów prehistorycznych, 
  • opiekanie mięsa nad ogniem było pierwszą i podstawową metodą przygotowywania pokarmów
  • Grillowanie we współczesnym rozumieniu upowszechniło się po II wojnie światowej, kiedy amerykańska klasa średnia zaczęła masowo wyjeżdżać poza miasto, aby spędzać tam czas wolny od pracy.
  • Twórcą tradycyjnego, półkolistego projektu grilla jest George Stephen, spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works, który niezadowolony z płaskich, nieosłoniętych od wiatru grilli, wpadł na pomysł, aby ruszt umieścić w stalowej półkuli z przykrywką oraz dospawać do niego trzy stalowe nogi
  •  Grill gazowy został opracowany w 1960 r. przez Amerykanów Williama G. Wepfera i Meltona Lancastera, pracowników gazowej firmy ARKLA

Rozglądacie się już za nowym grillem?
Jak wyglądają Wasze wiosenne zakupy i  porządki w ogrodzie ? 

Komentarze

  1. Również musimy przygotować się na wielkie grillowanie.

    ________________________
    Polska marka.odzież damska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wśród moich znajomych znam osoby, które już rozpoczęły w tym roku sezon na grillowanie :))

      Usuń
  2. U mnie sezon girllowy się jeszcze nie zaczął :) trzeba pojechać na działkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sezon grillowy to najlepsze co moze byc :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a Ja mam taki najtańszy grill za około 60 zł i nie narzekam :D Już nie mogę się doczekać szaszłyków z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marcelinko, bardzo fajny i na czasie post! do grilowania już tylko jeden krok! :) to urządzenie na kiełbaski jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj bym zjadła taką kiełbaskę.

    OdpowiedzUsuń
  7. my już zainwestowaliśmy w śwetny grill w zeszłym roku ;)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  8. sezon grilowania czas zacząć :)

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam :D juz czuje zapach grila :D

    OdpowiedzUsuń
  10. My mamy grilla "z odzysku", zrobionego ze starego bębna z pralki. Używamy go już kilka sezonów baaardzo często i nic mu się nie dzieje. Jedyna wada to brak mobilności. Trzeba pamiętać, żeby go czymś zakrywać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, świetny pomysł, jeszcze nie widziałam takiego grilla

      Usuń
  11. Uwielbiam potrawy z grilla i mimo tego, że mam podwórze i mogłabym grillować ile dusza zapragnie, to grilluje tylko u rodziców na działce. Chyba najwyższa pora to zmienić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram @lifebymarcelka