Śródziemnomorska zapiekanka z cukinią i pomidorami by Marcelka
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i makaronem.
Lubię gotować, choć najczęściej brakuje mi czasu na eksperymenty w kuchni, dlatego też bardzo często korzystam z „biedronkowych inspiracji”, które przerabiam i interpretuję po swojemu.
Oryginalny przepis z biedronki - TUTAJ, dalej moja interpretacja i moje zmiany.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 średniej wielkości cukinie (ok. 750g)
- 3 pomidory
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- ok. 250g żółtego sera (według uznania)
- bazylia
- koperek
- sól
- pieprz
- 250g makaronu
- 150ml białego wina półsłodkiego (akurat takie miałam w domu)
- olej lniany OLEOFARM
- oliwa z oliwek
Sos:
- duża łyżka masła, mąka, mleko
Przygotowanie – ok. 1 godziny
1. Cukinię kroimy w kostkę - podsmażamy na złoto na oleju lnianym OLEOFARM lub innym jaki macie pod ręką
2. Kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy na drugą patelnię i podsmażamy na oleju lnianym
3. W tym czasie parzymy pomidory i kroimy je w kostkę
5. Do cebuli, czosnku i mięsa dodajemy pomidory i wino, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, koperkiem i dusimy pod przykryciem, aż wino trochę odparuje.
7. Przygotowujemy sos beszamelowy
- rozpuszczamy masło
- dodajemy mąkę
- powoli dodajemy mleka ciągle mieszając
8. W naczyniu żaroodpornym układamy poszczególne warstwy:
- makaron ½
- mięso mielone z pomidorami ½
- cukinia
- sos beszamelowy
- połowę startego żółtego sera
- makaron ½
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25 minut - po 15 min dodajemy żółty ser i zmniejszamy temperaturę do ok. 150°C. Trzeba pilnować, aby zapiekanka się nie przypaliła.
I już!
Zapiekanka dość pracochłonna, ale przepyszna, dlatego też uważam, że warto poświęcić „dłuższą” chwilę na jej przygotowanie.
Co sądzicie o tej zapiekance? Też zdarza się wam przerabiać przepisy „po swojemu”?
Słowa kluczowe: pomysły na dania z mięsem mielonym przepis blog, przepis na zapiekankę z cukinią i pomidorami, makaronowe zapiekanki blog, blog kulinarny wielkopolska, dania z dodatkiem białego wina, przepisy z cukinia blog, biedronkowe inspiracje, przepisy z biedronki, Marcelka Fashion and lifestyle blog lifestylowy,
Mmm, wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńi takie też było :)
Usuńmniaam :D
OdpowiedzUsuńale mi sama narobiłaś! jak to przepysznie wygląda! mniam...
OdpowiedzUsuńhttp://fashionstyle-lifestyle.blogspot.com
zmieniłabym kilka składników (wino i oliwę z oliwek) ale wydaje się być smaczna :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńw tym cały urok zapiekanek - że tak na prawdę można zmieniać składniki do woli i szaleć z kombinacją różnych składników :)
Usuńwow..ale to boombaaa kalorii..zawsze co pyszne-tuczy:(
OdpowiedzUsuńniestety to prawda....
Usuńale z drugiej strony - przynajmniej ja - nie jem takich rzeczy codziennie tylko raz na jakiś czas....
mimo że nie jem mięsa to zapiekanka wygląda kusząco! może zastąpię mięso soją :> super blog! Może obserwujemy? Daj znać, chętnie się odwdzięczę;)
OdpowiedzUsuńKisses, high-heeled view
www.high-heeled-view.blogspot.com
zapiekanka bedzie robiona na 100%, ale czy Ty obierasz cukinie ze skorki!!??Kiedys zostaw i usmaz lepiej smakuje. Buziaki
OdpowiedzUsuńobrałam tutaj - ale czemu to sama nie wiem,,,
Usuńz pewnością będę pamiętać, żeby następnym razem tego nie robić...
pozdrawiam :)
Lubię bardzo eksperymentowac ;) a włoską kuchnie ubóstwiam ;))
OdpowiedzUsuńto tak, jak ja :)
Usuńajjj, ślinka cieknie ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Monika
Mm chętnie bym zrobiła coś takiego tylko zamieniła cukinię na coś innego :)
OdpowiedzUsuńwbrew pozorom cukinia świetnie smakowała w tej zapiekance :)
Usuńo mamoo jakie pyszności tu widzę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam pomysłu na coś oryginalnego na jutrzejszy obiad ! :D Dzięki ! :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńsuper, że pomogłam :)
Pyszne danie na czasie!
OdpowiedzUsuń