Śródziemnomorska zapiekanka z cukinią i pomidorami by Marcelka

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i makaronem.

Lubię gotować, choć najczęściej brakuje mi czasu na eksperymenty w kuchni, dlatego też bardzo często korzystam z „biedronkowych inspiracji”, które przerabiam i interpretuję po swojemu.


Oryginalny przepis z biedronki - TUTAJ, dalej moja interpretacja i moje zmiany.


Śródziemnomorska zapiekanka z cukinią, pomidorami i makaronem by Marcelka

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 średniej wielkości cukinie (ok. 750g)
- 3 pomidory
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- ok. 250g żółtego sera (według uznania)
- bazylia
- koperek
- sól
- pieprz
- 250g makaronu
- 150ml białego wina półsłodkiego (akurat takie miałam w domu)
- olej lniany OLEOFARM
- oliwa z oliwek
Sos:
- duża łyżka masła, mąka, mleko
Przygotowanie – ok. 1 godziny
Zapiekanie w piecyku- 25 minut

1. Cukinię kroimy w kostkę - podsmażamy na złoto na oleju lnianym OLEOFARM lub innym jaki macie pod ręką


2. Kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy na drugą patelnię i podsmażamy na oleju lnianym
3. W tym czasie parzymy pomidory i kroimy je w kostkę
4. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia się mięsa

5. Do cebuli, czosnku i mięsa dodajemy pomidory i wino, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, koperkiem i dusimy pod przykryciem, aż wino trochę odparuje.

6. W garnku gotujemy makaron (można to zrobić w międzyczasie podczas zasmażania mięsa i pomidorów)

7. Przygotowujemy sos beszamelowy
- rozpuszczamy masło
- dodajemy mąkę
- powoli dodajemy mleka ciągle mieszając
- doprawiamy sos solą, pieprzem i degustą

8. W naczyniu żaroodpornym układamy poszczególne warstwy:
- makaron ½
- mięso mielone z pomidorami ½
- cukinia
- sos beszamelowy
- połowę startego żółtego sera
- makaron ½
- mięso mielone z pomidorami ½

 
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25 minut - po 15 min dodajemy żółty ser i zmniejszamy temperaturę do ok. 150°C. Trzeba pilnować, aby zapiekanka się nie przypaliła.
I już!


Zapiekanka dość pracochłonna, ale przepyszna, dlatego też uważam, że warto poświęcić „dłuższą” chwilę na jej przygotowanie.

Co sądzicie o tej zapiekance? Też zdarza się wam przerabiać przepisy „po swojemu”?

Komentarze

  1. ale mi sama narobiłaś! jak to przepysznie wygląda! mniam...
    http://fashionstyle-lifestyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. zmieniłabym kilka składników (wino i oliwę z oliwek) ale wydaje się być smaczna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym cały urok zapiekanek - że tak na prawdę można zmieniać składniki do woli i szaleć z kombinacją różnych składników :)

      Usuń
  3. wow..ale to boombaaa kalorii..zawsze co pyszne-tuczy:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety to prawda....
      ale z drugiej strony - przynajmniej ja - nie jem takich rzeczy codziennie tylko raz na jakiś czas....

      Usuń
  4. mimo że nie jem mięsa to zapiekanka wygląda kusząco! może zastąpię mięso soją :> super blog! Może obserwujemy? Daj znać, chętnie się odwdzięczę;)
    Kisses, high-heeled view
    www.high-heeled-view.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. zapiekanka bedzie robiona na 100%, ale czy Ty obierasz cukinie ze skorki!!??Kiedys zostaw i usmaz lepiej smakuje. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obrałam tutaj - ale czemu to sama nie wiem,,,
      z pewnością będę pamiętać, żeby następnym razem tego nie robić...
      pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Lubię bardzo eksperymentowac ;) a włoską kuchnie ubóstwiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. ajjj, ślinka cieknie ! :)
    Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Mm chętnie bym zrobiła coś takiego tylko zamieniła cukinię na coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom cukinia świetnie smakowała w tej zapiekance :)

      Usuń
  9. o mamoo jakie pyszności tu widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie szukałam pomysłu na coś oryginalnego na jutrzejszy obiad ! :D Dzięki ! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram @lifebymarcelka